EFERequena (València)

El Govern acceptarà totes les sol·licituds per a noves plantacions de raïm per a cava, encara que no s'hagen replantat, realitzades abans del passat dia 29 de desembre, data en la qual es va aprovar la nova regulació que limita el creixement de les superfície de vinyes per a aquesta beguda.

Així ho ha explicat hui el secretari general d'Agricultura del Ministeri, Carlos Cabanas, abans de reunir-se a Requena (València) amb el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, i agricultors, cooperatives i la Generalitat per a analitzar la situació del sector i explicar les decisions en aquesta matèria.

Cabanas ha recordat que la resolució estableix un creixement de la superfície de vinyer en general del 0,52 %, la qual cosa suposa unes 4.950 hectàrees per a tota Espanya, i en el cas de la DO Cava, es manté el mateix percentatge però "s'han atès parcialment algunes recomanacions del sector".

En concret, ha explicat que la decisió es pren exclusivament per a un any i ha advocat per un "ordenament ordenat i sostenible", com estableix la pròpia legislació comunitària, "que responga a les expectativa de mercat i no afecte a la devaluació o no de determinat producte".

Segons el secretari general del ministeri, la limitació del cava respon al fet que la superfície ha crescut en 2017 un 6,5 % "molt per sobre del que som capaços de vendre", ja que l'augment de les vendes se situa "en el 0,42-0,43 %".

No obstant açò, ha posat l'accent que "totes les sol·licituds abans de la data de publicació de la resolució, encara que no s'hagen tornat a plantar, són vàlides" i la limitació s'estableix en les sol·licituds a partir d'aqueixa data.

Ha indicat que quan s'estudien aqueixes noves sol·licituds, es podrà determinar la superfície que correspon a cadascuna de les zones de la DO Cava, que afecta a set comunitats autònomes, de les 170 hectàrees en les quals es limita el creixement d'aquests vinyers.

Cabanas, que ha assegurat que han estat en contacte amb la Conselleria d'Agricultura, ha incidit que "quan estàs en un club com és el cava, cal ser prou prudents a l'hora d'establir els creixements per a no devaluar una Denominació".

A més, ha posat l'accent que "les diferents zones on es produeix cava, en set comunitats autònomes, són gots comunicants: no tot el que es produeix a Requena s'embotella a Requena i es mana a altres zones".

El secretari ha apuntat que el tracte és "raonable" i ha insistit que amb les noves sol·licituds s'arribarà a un creixement d'unes 4.500 hectàrees, "quasi de l'11 o 12 % quan les vendes creixen per sota del 0,5 %".

De la mateixa manera, ha assegurat que el Ministeri pretén "asseure a tots els que tenen a veure amb el cava per a fer una anàlisi de la situació del sector".