EFEValència

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha manifestat aquest dimecres que els resultats de la seua coalició tant en les eleccions generals com en les autonòmiques del pròxim 28 d'abril, contribuiran "de forma decisiva" al fet que hi haja "governs progressistes" a Espanya i en la Comunitat Valenciana.

En una roda de premsa, Baldoví, cap de llista al Congrés per València, ha afirmat que Compromís té "un cartell boníssim de cara a les generals" amb el qual formarà "majories de progrés" i prioritzarà la reforma del finançament autonòmic com a "primera pota" per a un possible acord.

Ha assegurat que amb Compromís, el president del PP, Pablo Casado, i el de Ciutadans (Cs), Albert Rivera, "no tindran cap oportunitat", ja que "no tenen problemes per a pactar" amb una ultradreta "rància i antiga" que pensava "que havia desaparegut".

Així mateix, el portaveu de la coalició ha criticat que el vot en contra de PP i Cs "ha afavorit uns pressupostos prorrogats que deixen als valencians a la cua".

"Més enllà de parlar d'altres problemes i de veure qui és més espanyol i qui parla més de Catalunya -ha continuat-, hem d'assentar el debat en allò que és important: en els problemes dels valencians, que passen pel finançament i per les inversions i que afecten el dia a dia de les persones".

Baldoví ha destacat que els dos últims ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro i María Jesús Montero, així com el president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, "han constatat" la manca de financiació valenciana.

Per això, "no entendria un nou govern progressista que no tinguera com un de les seues finalitats aconseguir un finançament just. Estem parlant de complir la Constitució", que diu que les comunitats autònomes "han de tindre suficiència financera", ha agregat.

Sobre la influència de l'avançament de les eleccions autonòmiques en la Comunitat Valenciana respecte a les eleccions generals, Baldoví ha expressat que els ha "endollats d'una manera absolutament entusiasta".

A més, preguntat per la possibilitat que Compromís conforme un grup parlamentari en el Congrés com a candidatura en solitari, Baldoví ha asseverat que si "no el creguera, no ho hauria dit", i ha afegit que encara que "no és fàcil", sí que està "a l'abast".

"El Compromís de hui no és el Compromís de fa tres anys -quan va signar un acord electoral amb Podemos- i si alguna cosa ha aconseguit és crear un espai propi per a parlar dels problemes dels valencians i votar sempre en clau valenciana, passada el que passada", ha proclamat el portaveu de la coalició.