EFEValència

La filòsofa valenciana Adela Cortina, creadora de la paraula "aporofobia", defensa la necessitat de posar nom a aqueixa patologia social que existeix i que consisteix en el rebuig o aversió als pobres, com a primer pas per a tractar de desactivar un fenomen "universal" que veu "absolutament corrosiu".

En declaracions a EFE, Cortina (València, 1947) qualifica de "estupend" i "extraordinari" que "aporofobia", paraula que va encunyar en 1995 en un article de premsa, haja sigut triada paraula de l'any 2017 per la Fundació de l'Español Urgent, promoguda per l'Agència EFE i BBVA.

"Crec que és un tipus de fenomen al que cal posar un nom, igual que als huracans i ciclons perquè diuen que quan se li posa un nom, la gent ho reconeix i pot precaverse enfront d'ells", assenyala aquesta catedràtica d'Ètica i Filosofia Política en la Universitat de València i membre de l'Acadèmia de Ciències Morales i Polítiques.

Assegura que la "aporofobia" és una patologia social que existeix a tot el món i el primer que cal fer és "reconèixer-ho, saber que està i que ens passa, i immediatament tractar de desactivar aqueix fenomen" que a aquesta filòsofa li sembla "absolutament corrosiu".

"La manera de començar a pensar si ens sembla bé que en una societat es rebutge als pobres és saber que açò és el que està passant" i, a partir d'ací, "prendre cartes en l'assumpte", assenyala.

Així mateix, considera que aqueix tipus de rebot i odi "és el més contrari que pot existir a la Democràcia, als Drets Humans i a la declaració de la dignitat de l'home".

"És absolutament contradictori i per açò és important adonar-se que açò existeix", manifesta per a afegir a EFE que veu "extraordinari" que aporofobia es reconega com a paraula de l'any "perquè anem prevenint-nos" enfront d'ella.

A més, considera important que tothom de parla hispana puga tenir un terme per a reconèixer aqueix fenomen de rebot i odi al pobre, i creu que aqueixa paraula hauria d'estendre's a altres idiomes perquè la aporofobia, adverteix, "és un fenomen universal, no solament dels països de parla hispana".

Adela Cortina recorda que "aporofobia" va ser una paraula que va utilitzar en un article de premsa ja que li semblava "important encunyar-la, per allò que la fòbia o el rebuig no és tant davant estrangers o gent de diferent orientació sexual o de diferent religió, sinó davant els pobres".

Destaca que el terme està reconegut pel Ministeri de l'Interior, que en els últims anys inclou la "aporofobia" quan elabora estudis sobre delictes d'odi, i també està sent utilitzat per organitzacions solidàries i per joves que han fet treballs de finalització de màster o de grau sobre aqueix tema.

"Al final s'ha anat imposant d'alguna manera l'haver de reconèixer aqueixa realitat", assenyala la guanyadora en 2014 del Premi Nacional d'Assaig per la seua obra "Para què serveix realment l'ètica?".