EFEAlacant

Del 10 al 15 per cent de les vendes anuals de joguets es concentra durant aquesta setmana, la qual cosa converteix aquests dies en "determinants" per a uns "esperançats" fabricants espanyols que preveuen tancar l'exercici amb un augment de la facturació.

En declaracions a Efe, el president de la patronal (Asociación Española de Fabricantes de Juguetes (AEFJ), José Antonio Pastor, ha relatat que en 2018 la setmana final dels Reis Mags resulta "encara més decisiva" perquè en aquesta campanya s'ha accentuat encara en major mesura que en anys precedents "el retard en el consum".

"El consumidor ho està deixant tot per última hora. Cada vegada és més estacional", ha destacat el president d'aquesta patronal amb seu a Ibi (Alacant) després d'un inici de campanya positiu (al setembre amb un creixement del 7 per cent) encara que es va ralentir més del compte durant els mesos d'octubre i novembre.

Aquesta baixada en les vendes d'aquests mesos s'atribueix a la consolidació del retard de les compres a l'últim moment.

Pastor ha prosseguit que des de principis de desembre es va activar el consum "i sembla que es va ser recuperant" el que s'havia deixat de vendre a l'octubre i novembre, "la qual cosa reforça la idea del canvi d'hàbit per a una compra cada vegada més tardana".

Per açò, els fabricants encaren "amb moltes expectatives" aquests últims dies i veuen esperançats el "efecte calendari" que suposa que el dia de Reis siga dissabte, ja que creuen que açò acompanyarà a més vendes.

Mancant el que succeïsca en la primera setmana de gener, la facturació anual del sector, que el passat any va ascendir a 1.530 milions d'euros, està previst que s'incremente atès que, malgrat el retard en les compres, el mercat nacional (que suposa el 60 per cent de tot el venut) ha experimentat un lleuger creixement.

Açò s'afig al fet que les exportacions s'han elevat el 17 per cent, segons les dades fins al passat octubre, la qual cosa previsiblement permetrà tancar l'exercici amb un creixement d'entre el 7 i 8 per cent.

Aquest Nadal hi ha hagut una disminució de joguets relacionats amb les llicències a causa que, a diferència d'altres anys, no hi ha cap pel·lícula o sèrie massa protagonista en les pantalles.

Açò ha afavorit "un major repartiment del mercat" i que hagen pujat les vendes de joguets tradicionals, per exemple el de les nines, que segueixen creixent en la seua immensa majoria del tipus clàssic, encara que algunes incorporen diferents tecnologies.

També han experimentat un auge els jocs de taula, els col·leccionables i els vehicles, aquests últims més sol·licitats pels xiquets.

El sector dels joguets, amb àmplia implantació a la Comunitat Valenciana i Catalunya, acapara uns 5.500 ocupacions directes als quals se sumen altres 25.000 indirectes d'empreses de motles, plàstics, embalatges o tèxtils, principalment.