Què passa si llancem una botella al mar amb un missatge? Gest romàntic o contaminació? Eixa és la pregunta que es planteja Hugo Martínez-Tormo en la seua última exposició. L'artista valencià exhibix ‘La deriva d'un gest post-romàntic' en el Centre del Carme cultura contemporània, del 12 de maig al 10 de setembre.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, que ha presentat este matí la mostra acompanyat per l'artista, hi ha assenyalat que “presentem la primera exposició resultat de les primeres convocatòries públiques del Consorci de Museus, concretament de la convocatòria Escletxes, de producció artística i suport a la investigació”.

“La proposta de Hugo Martínez-Tormo és un primer exemple de l'alt nivell dels projectes seleccionats i de les interessants propostes que començarem a veure este mes de maig” ha explicat Pérez Pont i qui ha recordat que “la setmana que ve inaugurarem el projecte guanyador de 365 dies VLC, de Juan Luis Toboso i la primera exposició de V.O, ‘Notificacions'. Amb estes exposicions veiem com es materialitza el nou projecte per al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i per al Centre del Carme i comprovem la necessitat i la importància de democratitzar la cultura contribuint amb això a la professionalització del sector artístic de la nostra Comunitat”.

Sobre Hugo Martínez-Tormo el director del Consorci de Museus ha explicat que “esta exposició ens introduïx en el pensament de l'artista i ens transmet la seua preocupació per la preservació del medi ambient, amb un bell i potent missatge que es planteja a través del diàleg entre l'ecologia i les noves tecnologies”.

“La poètica de Hugo Martínez Tormo ens servix per a constatar una vegada més el paper que té l'art contemporani en el desenrotllament de la consciència crítica del ser humà i la seua capacitat per a ajudar-nos a créixer com a persones lliures i respectuoses amb el nostre entorn”.

En ‘La deriva d'un gest post-romàntic' la visió romàntica de llançar al mar una botella amb un missatge en el seu interior, queda relegada per una visió més ecològica i respectuosa amb el medi ambient. Quin missatge estem llançant amb tan romàntic gest? El missatge ha deixat d'estar en el contingut per a estar en el continent. La botella és el missatge.

La quantitat de residus plàstics que acaben a la deriva en els mars i oceans, està creixent exponencialment cada dècada, convertint-se en una de les problemàtiques mediambientals que més preocupen en l'actualitat.

A partir de la troballa de dos botelles, una en el parc Natural de l'Albufera i una altra en el Cap de Gata, Hugo Martínez Tormo desenrotlla un projecte compost per cinc instal·lacions en què s'analitza el procés de contaminació i on es qüestiona també l'ús que li'ls dóna a les noves tecnologies.

Instal·lacions que alhora que denuncien el procés de degradació del medi ambient traslladen al Centre del Carme tota la seua bellesa, en el so de les onades del mar, la càustica provocada pel reflex del sol, el que podria ser un catxalot de deu metres o la possibilitat d'agafar el timó i dirigir el moviment de les marees.