EFEValència

El ple del Consell ha aprovat avui la derogació del decret de plurilingüisme, ja que aquesta matèria es regirà a partir del curs escolar 2018-2019 pel contingut de la proposició de llei que actualment aquesta en tramitació en Els Corts, per la qual cosa "ja no té cap sentit" mantenir-ho.

Així ho ha explicat en roda de premsa la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, qui ha recordat que el Decret 9/2017, de 27 de gener, va establir el model lingüístic educatiu valencià i va regular la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris.

Aquest decret es va aprovar, ha afegit, amb l'objectiu de corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població actual, així com la falta de domini efectiu de l'anglès com a llengua de comunicació internacional.

Oltra ha recordat que aquest decret va ser impugnat per la Diputació d'Alacant i inicialment es va suspendre de manera cautelar, mentre que el passat estiu es van suspendre totes les actuacions, la qual cosa va portar al Consell a aprovar al setembre, a l'inici del curs, un decret llei sobre aquesta matèria.

Ha afegit que actualment s'està tramitant en Els Corts la proposició de llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, que conjumina els objectius de garanties d'aprenentatge de llengües.

Segons ha dit, està previst que aquesta llei finalitze la seua tramitació dins del termini i en la forma escaient per a ser aplicada a partir del curs 2018-2019.

Com a conseqüència de tot açò, i per a "racionalitzar l'ordenació jurídica del plurilingüisme", la Generalitat estima "convenient procedir a la derogació" del Decret 9/2017.