EFEValència

Els principals partits de la Comunitat Valenciana han registrat ja les seues candidatures davant les Juntes Electorals Provincials per a les eleccions generals i autonòmiques del 28 d'abril, a excepció d'Unides Podem-EU, que està apurant un termini que finalitza aquesta mitjanit.

Els més matiners a formalitzar les seues llistes van ser Compromís i el PSOE, res més obrir-se el termini el dimecres passat; Ciutadans va registrar les seues llistes a València i Alacant el divendres i aquest dilluns ho ha fet a Castelló; i el Partit Popular les ha presentades aquest dilluns. Unides Podem-EU té previst fer-ho aquesta vesprada.

Compromís i PSOE van fer guàrdia des de la vespra de l'obertura del termini per a registrar les llistes amb la finalitat de ser els primers, ja que això suposa que les seues paperetes es col·loquen les primeres en els col·legis electorals el dia dels comicis, a més d'encapçalar el llistat del recompte aqueixa nit.

A València, Compromís va ser la primera formació a registrar les seues llistes, el 20 de març, que encapçalen Joan Baldoví al Congrés dels Diputats i Mónica Oltra a Les Corts, als qui van seguir els socialistes, el número u dels quals al Congrés és el ministre José Luis Ábalos i a Les Corts és Manuel Mata.

No obstant això, els socialistes van registrar els primers les seues llistes tant a Castelló -que lideren el president de la Generalitat, Ximo Puig, a Les Corts i Susana Ros al Congrés- com a Alacant -amb el ministre Pedro Duque com a cap de llista al Congrés i la consellera Ana Barceló a Les Corts-, just per davant de Compromís.

Les llistes de Compromís, triades en primàries obertes, les encapçalen a Alacant Aitana Mas a Les Corts i Ignasi Candela al Congrés, i a Castelló el conseller Vicent Marzà a Les Corts i Marta Sorlí al Congrés.

Ciutadans va registrar divendres passat les seues llistes a València, que lideren Toni Cantó a Les Corts i María Muñoz al Congrés, i a Alacant, encapçalades per María Quiles a Les Corts i Marta Martín al Congrés, i aquest dilluns ha presentat les de Castelló, amb Mercedes Ventura d'un a Les Corts i María Sandra Juliá al Congrés.

El Partit Popular ha esperat a aquest dilluns, últim dia de termini, a registrar les seues llistes, que a València encapçalen Isabel Bonig a Les Corts i Belén Hoyo al Congrés; a Alacant José Císcar a Les Corts (llista en què es manté Elisa Díaz de 4) i César Sánchez al Congrés, i en Castelló Miguel Barrachina a Les Corts i Óscar Clavell al Congrés.

I l'últim partit amb representació parlamentària a formalitzar les seues llistes serà Podem, que concorre en coalició amb Esquerra Unida sota la marca Unides Podem-EU, i que té previst fer-ho aquesta vesprada.

En el cas de Les Corts, les llistes les lideren Rubén Martínez Dalmau a Alacant, Irene Gómez a Castelló i Pilar Lima a València, i al Congrés les encapçalen Héctor Illueca a València, Txema Guijarro per Alacant i Marisa Saavedra per Castelló.

Les llistes presentades, que també inclouen les candidatures al Senat, es publicaran aquest dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat i en els Butlletins Oficials de les províncies, i el 2 d'abril es publicaran les llistes que resulten proclamades després del termini per a esmenar irregularitats.

En les eleccions autonòmiques de 2015 es van presentar i van proclamar un total de 27 candidatures diferents, mentre que en les generals de 2016 van ser quinze tant al Congrés com al Senat.