En el període de la Guerra Civil, per a advertir de l'arribada dels avions, a València es van col·locar vint-i-cinc sirenes per tota la ciutat que s'activaven des del Micalet, la torre de la catedral de quasi 59 metres d'altura utilitzada com a punt d'observació.

Ara una d’estes sirenes, de gran tamany, es pot visitar en l’exposició temporal 'Tempesta de Ferro', a la Sala d'Exposicions municipal del carrer Arquebisbe Mayoral, ha informat el Consistori en un comunicat.

Les sirenes van ser fabricades a Barcelona al principi de la guerra, i funcionaven mitjançant un motor elèctric que feia girar, a gran velocitat, la part interior d’alumini per a produir el so.

La sirena que s’exposa en l’Ajuntament estava situada en la zona del port i és una de les dos que es conserven.

L’altra està en el seu lloc original, enfront de la finca roja, i es pot observar des del carrer en el terrat d’un edifici de la plaça del pintor Segrelles.

'Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València' és una exposició centrada en tres eixos temàtics. La primera part es dedica als atacs que va patir la ciutat per aire i mar, i als mitjans per repel·lir-los. Els panells informatius recorden que València va ser una de les ciutats que va patir més bombardejos, més de 440, especialment arran de ser seu del Govern de la nació.

La segona part mostra els efectes dels atacs en els edificis i en la població civil. L'impacte es calcula en 825 víctimes mortals i 2.831 ferits a 31 de gener de 1939, segons es recull en la publicació editada amb motiu de la inauguració de la restauració del refugi. El testimoni gràfic recollit pels fotògrafs de l'època reflectix la duresa del conflicte.

La tercera part tracta sobre la construcció de refugis escomesa per la ciutat.

L’exposició duu oberta des del 19 d’abril i acabarà el pròxim 3 de setembre.