EFEValència

Les Corts Valencianes han exigit aquest dijous la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic per a establir un model amb recursos suficients, repartits de forma equitativa, que permeta als valencians tindre uns serveis fonamentals dignes i exercir les seues competències pròpies.

En una declaració institucional, impulsada pel PP i llegida en el ple, la Cambra demana també el reconeixement dels dèficit de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament.

Reclama a més establir mecanismes de compensació perquè el nou model "no nasca llastrat per la injustícia dels anteriors", i advoca per una reforma del sistema "perquè mai més existisquen ciutadans discriminats sol pel fet de pertànyer a un territori".

En el text, Les Corts assenyalen que, després de quatre dècades de la recuperació de l'autogovern en la Comunitat, s'està en un moment que requereix unitat per a fer-se sentir "amb una sola veu" i aconseguir un futur "sense més hipoteca" que la capacitat d'aquesta autonomia per a generar riquesa, benestar i progrés.

Després d'afirmar que la Comunitat està "en una situació límit", denúncia que els valencians reben any rere any menys finançament que la mitjana dels ciutadans de l'Estat, en alguns casos fins al 30% menys, i afirma que aqueixa el la principal causa del dèficit pressupostari d'aquesta autonomia.

"Davant la falta de solució respecte al canvi del model de finançament, els valencians ens veiem obligats a fer-lo tot amb molts menys recursos", denúncia el Parlament.

Recorda que en 2013 la comissió d'experts nomenats per les Corts van dir que la desigualtat i falta de finançament de la Comunitat es remunta a la dècada dels 80, a l'inici dels sistemes de finançament autonòmic, i afirma que les reformes posteriors no han resolt aqueix desajustament.

Destaca que en 2013 la Generalitat va impulsar el manifest "per al finançament just per a la Comunitat Valenciana", i en 2015 Les Corts van aprovar una declaració institucional en la qual s'exigia la revisió immediata del sistema, la regularització del deute històric i un nivell d'inversions corresponent al pes poblacional.

En 2016, a més, la Generalitat va impulsar un nou manifest "per un finançament just", que va ser secundat per més de 600 entitats, i al qual van seguir diversos acords unànimes de les Corts Valencianes en el mateix sentit.