EFEValència

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat hui a la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, mesures "més contundents" davant d'una sequera que està arribant a ser "estructural", a fi de garantir a mitjà i llarg termini la sostenibilitat del regadiu.

Puig ha exposat davant de la ministra, en una reunió celebrada en el Ministeri d'Agricultura, una sèrie de qüestions derivades de la "enorme preocupació" per la situació d'extrema sequera, especialment en la província d'Alacant, tant mesures immediates com de cara al futur.

El regadiu, ha manifestat Puig als periodistes després de la reunió, genera molts recursos en la Comunitat Valenciana i molts llocs de treball, i ha mostrat la seua preocupació perquè està "en perill".

Entre els assumptes tractats en la reunió, es troba la dessalinitzadora de Torrevieja, que generarà 40 hectòmetres cúbics més en uns mesos, la qual cosa suposa doblegar la quantitat actual, i el procés de modernització de regadius, en el que els regants i els agricultors han fet "un gran esforç" per a utilitzar l'aigua de manera més eficient.

En aquest sentit, ha assenyalat que plantejarà mesures concretes per a augmentar la reutilització ja que, a pesar que la valenciana és una de les comunitats on més es reutilitza l'aigua, es necessiten ajudes que facen més efectiu l'ús de l'aigua depurada per part dels agricultors.

Sobre el transvasament del Tajo-Segura, el president ha apostat per "aprofitar bé els moments positius" en els que puga ser "una alternativa".

Puig ha defés la postura de la consellera d'Agricultura, Elena Cebrián, d'utilitzar totes les fonts possibles i buscar "un mix de tots els recursos", així com d'utilitzar "molt millor" la depuració i la reutilització, la dessalinització i la modernització de regadius.