EFEValència

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha exigit hui dijous al Govern la convocatòria de la comissió per a la negociació política de la reforma del sistema de finançament autonòmic i la condonació del deute regional derivada de la "infrafinanciación".

En la seua resposta parlamentària a una pregunta formulada pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, Puig ha explicat que ha remés sengles cartes a les ministres d'Hisenda i Economia amb totes dues reivindicacions.

Al seu parer, "és inajornable" la convocatòria del grup per a la negociació d'un nou model de finançament autonòmic, un assumpte en el qual s'ha de garantir "l'avanç".

En relació al deute autonòmic, Puig ha afirmat: "hem fet una gran pedagogia, davant 'altres dirigents autonòmics del PP que es vanen d'haver fet 'els deures' i que s'oposen a la 'mutualización' del deute valencià".

En la seua carta a la ministra d'Economia, ha detallat Puig, ha explicat "per què és de justícia assumir la part del deute que es deriva de la 'infrafinanciación'".

Així mateix, Puig ha relatat que recentment ha preguntat quantes cartes va remetre al Govern l'anterior Executiu autonòmic: "va haver-hi poques, i la majoria per a convidar a festes".

"Ningú -del PP- es va atrevir a dir mai res sobre el finançament, excepte Rus, i ho van tirar, com va admetre ell mateix recentment. Vostés -al PP- mai han fet res, sempre han sigut submisos a Gènova", ha dit.

Aquesta part del debat parlamentari ha patit diverses interrupcions a causa de converses creuades que el president de Les Corts, Enric Morera, ha censurat.

A la conclusió de la intervenció de Puig, la portaveu del PP, Isabel Bonig, ha demanat que constara en el diari de sessions el fet que la diputada de Compromís Mireia Mollà l'havia dita "pallassa", un fet que aquesta ha negat: "he comentat als meus companys que ja anava a fer una pallassada".

Morera ha assegurat que no havia sentit aquest suposat insult: "Des de la Presidencia de les Corts ja tenim suficient amb atendre l'orador, no podem seguir les converses creuades que tenen vostés".